Hoe word je een bondgenoot in de strijd tegen racisme?
Racisme en uitsluiting ondermijnen onze hele samenleving. Als witte persoon sta je in een andere positie dan de mensen die dagelijks te maken hebben met discriminatie. Je mist de persoonlijke ervaring van systematisch als ‘minderwaardig’ behandeld te worden, met wantrouwen bekeken te worden, of telkens opnieuw je basisrechten te moeten opeisen.
De eerste stap: bewustwording
Wil je een echte bondgenoot zijn in de strijd tegen racisme? Dan vraagt dat bewustwording van je eigen positie, de moed om je denkpatronen en onbewuste vooroordelen te onderzoeken, en de bereidheid om jouw invloed en verantwoordelijkheid in te zetten voor verandering. Iedereen kan op de eigen werkplek, in de sportclub of school van de kinderen, een positieve impact maken.
Structurele verandering
In deze workshop leer je hoe je vormen van uitsluiting herkent en aanpakt. Bepaalde groepen worden buitengesloten door onbewuste vooroordelen of oneerlijke regels. Je ontdekt hoe je deze uitsluiting doorbreekt, bijvoorbeeld met een sterker diversiteitsbeleid binnen je organisatie of vereniging. Met praktische tips ga je aan de slag om blijvende verandering te realiseren.
Samen op zoek naar oplossingen
Je gaat op zoek naar manieren waarop jij – zowel individueel als in samenwerking met anderen – kan bijdragen aan een inclusievere samenleving. Je leert hoe je jouw rol als bondgenoot op een krachtige manier invult.
Wat neem je mee?
- Inzicht in structureel racisme
Je verdiept je begrip van de effecten en dynamieken van structureel racisme en krijgt inzicht in hoe deze mechanismen onze samenleving beïnvloeden. - Verkenning van je eigen handelingsruimte
Je onderzoekt hoe je binnen je eigen leef- en werkomgeving actief kan bijdragen aan de strijd tegen racisme. Je krijgt concrete handvaten om je handelingsruimte te verruimen en in te zetten. - Ondersteuning in het bondgenootschap
Samen met andere deelnemers ontdek je hoe je elkaar kan ondersteunen in het proces om een betrouwbare bondgenoot te zijn in de strijd tegen racisme. - Bewustwording van het eigen referentiekader
Je wordt je bewuster van je eigen referentiekader en leert om maatschappelijke problemen te benaderen vanuit verschillende perspectieven.
Samen aan de slag
Duur:
4 bijeenkomsten van telkens 3 uur.
Begeleiding:
Motief voorziet een begeleider per 15 deelnemers en zorgt voor educatief materiaal.
Locatie:
De workshop vindt plaats bij jou in de buurt of in het Belgradehuis van Motief in Mechelen.
Datum:
Dinsdag 22/4, 29/4, 6/5, 13/5, telkens van 18.30 tot 21.30 uur.
Voor wie?
Deze workshop is voor iedereen die een betrouwbare bondgenoot wil zijn in de strijd tegen racisme en islamofobie. Of het nu op het werk is, in je buurt, op school, in een vereniging of andere plekken waar je actief bent.
Een basiskennis van (structureel) racisme en sociale uitsluiting is nodig.
Wil jij een verschil maken?
Stuur een mail naar info@motief.org voor meer informatie of om je plek te reserveren.